Met welke ziektekosten verzekeraars werken jullie samen?
Hoewel wij ervan overtuigd zijn dat endoscopische hernia operaties in de toekomst de ‘gouden standaard’ zullen zijn, worden onze ingrepen op dit moment helaas nog niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars.
Wel vergoeden zorgverzekeraars soms de kosten (of een deel ervan) op basis van coulance. Een belangrijk argument daarbij kan zijn dat u door een ingreep via de PTED techniek in de meeste gevallen veel sneller weer inzetbaar bent op uw werk en er minder complicaties bij voorkomen Neemt u voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.
Waarom worden andere endoscopische operaties wel vergoed en PTED niet?
De meeste andere operaties vinden plaats via de MED methode. Deze manier van opereren wordt ten onrechte een endoscopische methode genoemd. De micro-’endoscopische’ (of Medtronic Sofamor Danek) operatie wordt met een incisie van 18 – 20 mm in uw rug uitgevoerd. In de wond wordt een camera gehangen en de operatie wordt via een beeldscherm uitgevoerd. Het is feitelijk geen echte endoscopische operatie. Bij deze techniek is er wel sprake van een minimaal invasieve methode.
DE PTED techniek is een ander soort operatie. Hierbij opereren we uw hernia in dagbehandeling (onder plaatselijke verdoving met analgo-sedatie). De operatie vindt plaats via uw zij (transforminale toegang) en niet via uw rug. Deze manier van opereren biedt grote voordelen:
- Het is veiliger: u bent niet onder algehele narcose.
- Er treden minder complicaties op, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Tevens is er minder littekenweefselvorming.
- Het herstel gaat veel sneller. U kunt dus ook sneller weer aan het werk. Dit is in een tijd waarin medewerkers en werkgevers streven naar een kort arbeidsverzuim heel belangrijk. Het is daarbij ook aanzienlijk goedkoper voor verzuimverzekeraars.
- Ook foraminale stenosen zijn via de PTED techniek te behandelen. Dit betreft zo’n 10% van alle hernia’s. Deze hernia’s worden vaak naar een pijnpolikliniek gestuurd voor pijnbestrijding of een revalidatiecentrum.
Het College voor Zorgverzekeringen (CvZ), per 1 april 2014: Zorginstituut Nederland,
stelt zich helaas nog steeds op het standpunt dat PTED (nog) niet aansluit op de internationale stand van de wetenschap en dat het daarom geen verzekerde zorg betreft. Op grond van dit standpunt kunnen en willen zorgverzekeraars geen contract met ons afsluiten. Iprenburg Herniakliniek is het volstrekt oneens met dit standpunt. We hebben hiervoor ook de nodige bewijzen:
- In meer dan vijftig landen is een hernia operatie via de PTED techniek volstrekt gebruikelijk.
- Uit talloze wetenschappelijke rapporten blijkt dat een operatie via de PTED techniek tal van voordelen biedt. U leest ze hierboven.
- Rechters in Nederland hebben ons in rechtzaken ook gelijk gegeven.
Bekijkt u voor een objectief beeld de uitzendingen van Tros Radar of lees het blog op www.herniaoperaties.com