Wanneer wordt de operatie vergoed?
Op dit moment (begin 2014) voeren enkele geopereerde patiënten processen tegen verzekeraars om een hernia operatie met de PTED techniek vergoed te krijgen. Wij zijn ervan overtuigd dat op termijn de endoscopische hernia operatie als de nieuwe gouden standaard zal worden beschouwd; vergelijkbaar met laparoscopische (blinde) darm en galblaas operaties, prostaatoperaties en meniscus operaties. Zo ver is het helaas nog niet.
Deze pagina geeft antwoord op de volgende vragen:
- Wie of wat is de Zwetslootgroep?
- Waarom wordt de PTED operatie niet vergoed?
- Een traditionele operatie kost ook geld. Waarom wordt ook het deel dat verzekeraars anders aan me kwijt waren niet vergoed?
- Wat kost het precies en zijn er verzekeraars die wel vergoeden?
- Kent u een financiële regeling voor een operatie?
Wie of wat is de Zwetslootgroep?
Inmiddels hebben zich ook honderden patiënten aangesloten bij de ‘Zwetsloot Lotgenoten-Gedupeerden Groep‘ . Sinds 2006 heeft de heer Zwetsloot het niet-vergoeden van de PTED techniek met succes aangekaart bij de Nationale Ombudsman en is hij diverse keren op televisie geweest, onder meer bij Tros Radar. Tegenwoordig is de groep ook actief met een Blog en op Twitter. Lees meer over de Zwetslootgroep
Waarom wordt de PTED operatie niet vergoed?
Hoewel wij ervan overtuigd zijn dat endoscopische hernia operaties in de toekomst de ‘gouden standaard’ zullen zijn, worden onze ingrepen op dit moment helaas nog niet vergoed door de ziektekosten verzekeraars. Wel vergoeden zorgverzekeraars soms de kosten (of een deel ervan) op basis van coulance. Een belangrijk argument daarbij kan zijn dat u door een ingreep via de PTED techniek in de meeste gevallen veel sneller weer inzetbaar bent op uw werk. Neemt u voor meer informatie contact op met uw verzekeraar en vraag dan specifiek om een gesprek met de medisch deskundige van uw verzekeraar. Ook werkgevers of arbeidsverzuimverzekeraars (AOV) zijn vaak bereid bij te springen omdat u weer sneller uw werk kunt hervatten.
Onze PTED techniek is een ander soort hernia operatie dan de hernia operatie die wel wordt vergoed. Wij opereren uw hernia in dagbehandeling (onder plaatselijke verdoving met analgo-sedatie). De operatie vindt plaats via uw zij (transforminale toegang) en niet via uw rug; de traditionele manier. Onze manier van opereren biedt grote voordelen:
- Het is veiliger: u bent niet onder algehele narcose.
- Er treden minder complicaties op (zo blijkt uit verschillende onderzoeken).
- Het herstel gaat veel sneller; u kunt dus ook sneller weer aan het werk. Dit is in een tijd waarin medewerkers en werkgevers streven naar een kort arbeidsverzuim heel belangrijk; het is ook aanzienlijk goedkoper voor verzuimverzekeraars.
- Ook Foraminale Stenosen zijn via de PTED techniek te behandelen (dit betreft 12% van alle hernia’s).
Het College van Zorgverzekeringen (CvZ) stelt zich helaas nog steeds op het standpunt dat PTED (nog) niet aansluit op de internationale stand van wetenschap en dat het daarom geen verzekerde zorg betreft. Op grond van dit standpunt kunnen/willen verzekeraars geen contract met ons afsluiten. Iprenburg Herniakliniek is het volstrekt oneens met dit standpunt. We hebben hiervoor ook de nodige bewijzen:
- In ons omringende landen is een hernia operatie via de PTED techniek volstrekt gebruikelijk.
- Uit talloze wetenschappelijke rapporten blijkt dat een operatie via de PTED techniek tal van voordelen biedt (u leest ze hierboven).
- Rechters in Nederland hebben ons in rechtzaken ook gelijk gegeven.
Bekijkt u voor een objectief beeld de uitzendingen van Tros Radar of lees het blog op www.herniaoperaties.com
Een traditionele operatie kost ook geld. Waarom wordt ook het deel dat verzekeraars anders aan me kwijt waren niet vergoed?
Verzekeraars kijken helaas meer naar kosten dan naar kwaliteit van de zorg. Daarnaast lijken ook macro-economische voordelen niet te tellen voor verzekeraars. Iprenburg Herniakliniek heeft alle grote ziektekostenverzekeraars uitgenodigd om hun meest kritische medisch adviseur te sturen om een aantal PTED operaties bij te wonen. Om zo met eigen ogen te zien dat patiënten zo’n twee uur na de operatie pijnvrij lopend de kliniek weer verlaten. Op onze uitnodiging is slechts door een enkeling ingegaan.
Wat kost het precies en zijn er verzekeraars die wel vergoeden?
- De kosten van een consult van 45 minuten bedragen € 120.- .
- De kosten van een PTED operatie op één niveau bedragen € 8100.-
Er zijn op dit moment geen contracten met zorgverzekeraars. Soms vergoeden zorgverzekeraars de kosten of een deel van de kosten op basis van coulance. Buitenlandse verzekeraars vergoeden altijd de kosten van een consult en operatie. Bepaalde arbeidsverzuimverzekeraars vergoeden soms ook de operatie. Lees meer over de Zorgverzekeraars.
Kent u een financiële regeling voor een operatie?
Helaas is het bij Iprenburg Herniakliniek niet mogelijk om de nota in termijnen te betalen. Wel kunt u eventueel contact opnemen met www.abcs.nl en een geldlening aanvragen die wordt afgestemd op uw persoonlijke omstandigheden.
(Iprenburg Herniakliniek heeft geen belangen in deze geldverstrekker)